Sevärdheter

De bästa sevärdheterna på Kreta för dig som vill varva ditt badande med något annat

Stränder & bad

Din guide till de bästa badplatserna och stränderna

Städer

En guide till de mest intressantaste städerna på Kreta

Bra att veta

Allt du behöver veta som turist på Kreta. Hur du tar dig runt, hyrbil, pengar, packning & mycket mer

Mat & nöjen

Guide till den grekiska maten, drycken, pubarna och nöjesutbudet

Hem » Mat & nöjen

Vin och vinodling på Kreta

Inlagd av Ingen kommentar | 13 853 views

Vinodling - Kreta
Kreta är en väldigt gynnsam ö för druvodling och vinproducering, och runt 20 % av allt grekiskt vin produceras på Kreta. Här odlas väldigt många olika druvsorter och vissa av dem har odlats här ända sedan antiken. Det mesta kvalitetsvinet på Kreta tillverkas i något av de fyra kooperativen Dafnes, Peza och Archanes som ligger vid Heraklion och Sitia som ligger längre österut på ön. Varje kooperativ har sina egna druvsorter och producerar sina unika viner, några exempel är fylliga röda viner, torra fruktiga vita viner och söta dessertviner.

Sedan finns det många privata vinodlingar och vinproducenter på ön som också tillverkar väldigt fina viner, några exempel är Minos Cretan Wines (Heraklion), Takis Milliarakis (Heraklion), Boutaris (Archanes) och Nikos Doloufakis (Dafnes).

Vissa vingårdar har öppet för allmänheten och erbjuder sådant som guidade rundturer, vinprovning och försäljning av det egenproducerade vinet.

Lantviner är också väldigt vanliga och det är många gårdar som tillverkar enklare viner, ofta för eget bruk. Dessa lantviner kostar inte så mycket och om man tycker om vin bör man absolut ta tillfället i akt. Kan man dessutom avnjuta det i kombination med det inhemska köket kommer det verkligen till sin rätt.